Макрон води с малко над 4 на сто, при преброени 99 процента от гласовете

Френският президент Еманюел Макрон и претендентката Марин льо Пен ще се изправят един срещу друг в ожесточен балотаж на 24 април, за да определят кой ще бъде новият държавен глава. Макрон води с малко над 4 на сто, при преброени 99 процента от гласовете. Прогнозите обаче дават изключително оспорвана битка на втория тур. 

Почти всички от останалите кандидати за Елисейския дворец, с изключение на крайнодесния кандидат Ерик Земур призоваха избирателите да блокират Марин льо Пен. През последните 20 години нито един френски президент не е успявал да получи втори мандат.

"Да не се заблуждаваме, още нищо не е решено. Дебатът, който ще имаме през следващите 15 дни, е решаващ за нашата страна и за Европа. Искам Франция, която се вписва в силна Европа, която продължава да формира съюзи с велики демокрации, за да се защити, а не Франция, която извън Европа би имала за единствени съюзници интернационала от популисти и ксенофоби. Това не сме ние", заяви Еманюел Макрон. 

"Ще върна реда във Франция в рамките на пет години, за да й позволя да заеме видно място в 21 век. Моята платформа носи големи амбиции за страната", подчерта Марин Льо Пен.

Голямата изненада дойде от лагера на крайно левите където  Жан Люк Меланшон събра близо 22 процента от гласовете. 70-годишният кандидат успял да привлече вниманитето на младите на вързаст между 18-34 години, докато за Макрон са гласували предимно французите над 65.  

„Не трябва да давате нито един глас на г-жа Льо Пен! Ще го повторя, защото понякога, когато казвам неща, се оказва, че все едно не съм ги казвал”, каза Жан-Люк Меланшон.

Крайнодясната националистка Марин Льо Пен никога не е била толкова близо до крайния успех, коментират френските мидии. Почитателка на Путин, но не и на Европа, тя промени значително демоничния образ, който имаше в очите на милиони французи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.