Екипажът не е бил заплашван от никоя от страните, заяви Павел Павлов

Моряците на кораба „Царевна", който е блокиран вече повече от месец в Мариупол, са добре, а информацията, че плавателният съд е превзет - не отговаря на истината. Това става ясно от телефонен разговор между управителя на кораба и екипажа, разпространен до медиите. Ситуационният център към Министерството на външните работи също поддържа постоянна връзка с екипажа. 

„На борда няма никакви чужди лица от никоя страна. Има храна, здрави сме. Има бутилирана вода за още 10-15 дни”, каза капитан Павел Павлов.

 „Не сме заплашвани нито от руска, нито от украинска страна”, заяви Радослав Стоянов.

Сражения за овладяване на пристанището се водят на около 500 метра от кораба, на борда на който има 17 българи, разказват още моряците.

„Надяваме се, че няма да имаме поражения от някакви случайни попадения. В момента корабът е в цялост, има възможност да плава”, заяви старши помощник-капитан Владимир Маринов.

На кадри от сателит се вижда мястото, на което е блокиран корабът. Да отплава е опасно, защото има подозрения, че входът към пристанището може да е миниран.

„Няма как да бъде направен коридор в момента в минни полета, защото вие не знаете какво има в акваторията на тези води”, обясни Илия Налбантов, военен експерт и председател на асоциация „Джордж Маршал - България”.

Именно заради това капитанът е преценил, че рискът да останат на пристанището е по-малък. Според експерти обаче заплаха може да дойде отвън - от криминални лица, които искат да реализират печалба.

Качването на борда му, който е на чужда територия и плава под малтийски флаг, ще се счита за акт на пиратство.

„Недопустимо е българските моряци да бъдат третирани по един или друг начин като заложници, не формално, а реално, защото самото им присъствие там служи като условие за прикритие на военни действия”, заяви Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи.

Изходът от ситуацията е да се изчака ходът на военните действия да позволи евакуация на екипажа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.