От левицата заплашиха, че е възможно да се стигне и до предсрочни избори

БСП са готови да излязат от коалицията, ако България изпрати военна помощ за Украйна. От левицата заплашиха, че е възможно да се стигне и до предсрочни избори.

Пред NOVA Румен Гечев от БСП беше категоричен, че ако народните представители решат да изпратят военно снаряжение, партията ще излезе от управлението, а страната ни отново отива на предсрочни избори. Коалициионните партньори решиха да запазят мълчание и отказаха да коментират думите на БСП.

Гечев: Ако НС гласува военна помощ за Украйна, излизаме от коалицията и отиваме на избори

„Съвсем ясно беше казано от г-жа Нинова – ако има решение на парламента, тя няма да подпише. Т.е. ако той вземе такова неразумно решение и вкара България в една такава месомелачка между два братски народа, ние няма да участваме и ще напуснем коалицията, т.е. това ще бъде решение да отидем на избори”, заяви Гечев.

Според социалистите, освен разпад в коалиционните отношения, изпращането на военна помощ за Украйна ще има и сериозни икономически последици. Някои експерти смятат, че страната ни заема фалшив неутралитет, заради нерешени вътрешно партийни конфликти.

„Има една партия в коалицията, която Категорично не е съгласна. Но не може реномето на държавата да става заложник на партийния комфорт на една партия в коалиция”, коментира ген. Съби Събев, който е бивш представител на България в НАТО.

Той е убеден, че страната ни има с какво да помогне на Украйна, без да става участник в конфликта. „Нима тези страни, които досега са оказали военна помощ, вече да са влезнали в конфликт? Русия да ги е атакувала? Ние имаме стрелкови оръжия, боеприпаси, снаряди”, посочи той.

Лавров: Няма да спрем военната операция преди следващия кръг от преговори

Военният експерт Димитър Ставрев също смята, че имаме достатъчно снаряжение. Той не е убеден обаче дали е добро решение България да се меси в конфликта. „Конфликтът е само на 500 км от България. Мисля, че не е добре човек да се бута там, където скърца вратата”, каза Ставрев.

Според Ставрев, ако все пак депутатите вземат решение за подкрепа, то е излишно да се пращат ракети С-300. „Днес стана ясно, че Словакия е изпратила своите C-300 и те вече са унищожен, съдбата ще е същата, ако го направим”, заяви той.

Към момента единствено България и Унгария са сред малкото страни-членки на НАТО, които не са изпратили военна помощ на Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.