Аналена Бербок съобщи, че е разговаряла с българския външен министър Теодора Генчовска

По време на срещата на външните министри на Евросъюза, министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок обяви, че е разговаряла с българската си колежка Теодора Генчовска. 

Европейското бъдеще на Украйна беше сред обсъдените теми по време на срещата на външните министри на 27-те. По отношение на присъединяването на страните от Западните Балкани, министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок изрази надежда, че България ще изчисти спорните точки със Скопие преди средата на годината.

Генчовска: България продължава силно да подкрепя Украйна

„Страни като Украйна, а също така други държави, отдавна виждат бъдещето си в Европейския съюз. Ние не само, че няма да разочароваме тези страни, но и ще изпълним обещанието си за членство в Европейския съюз. Това се отнася и за някои страни от Западните Балкани, преди всичко Албания и Северна Македония и точно затова сега е наша отговорност, през първото полугодие, най-накрая да започнем преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония. Това е една закъсняла стъпка и току-що имах разговор с българската външна министърка, като се съгласихме, че е важно в сегашната ситуация да започне този процес на разширяване. И се надявам много, че България може и ще изчисти спорните точки”, заяви Аналена Бербок.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.