"Тя е единствената гаранция за устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на РСМ", каза още Румен Радев

Изключително важно е България да се придържа към своята външна политика по отношение на РС Македония. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещението си в Португалия.

"Трябва да се придържаме към националната рамкова позиция, към декларацията на парламента, към постигнатия консенсус на КСНС. Там нещата са регламентирани много ясно и аз се надявам, че ние ще запазим точно тази позиция, защото тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса по интеграция на РСМ", каза още държавният глава. 

Той коментира и резултата от визитата си в Португалия и подчерта, че София и Лисабон са “в отлични отношения”. “Това е важна предпоставка за развитие на нашите отношения и връзки във всички останали области на взаимен интерес”, допълни президентът.

Продължава посещението на Радев в Португалия

По думите му България трябва да се поучи от опита, който Португалия има при изготвянето на Плана за възстановяване.

“Португалците бяха първите, които изготвиха техния план. Първи го предадоха в ЕК и бяха едни от първите, които получиха своите средства още миналата година. Сега им предстои изпълнението и провеждането на реформите”, поясни Радев и допълни, че страната е един от лидерите в Европа в зеления преход. 

“Те залагат много на зелен водород, понеже имат големи инсталации за възобновяеми енергоизточници. Но паралелно с производство на зелен водород правят проучвания с фирми, които да произвеждат двигатели за автобуси, камиони и коли, които да работят на водород”, обясни Румен Радев. 

Във втория ден от визитата си Румен Радев проведе среща с българската общност в Лисабон. На нея присъства и президентът на Португалия Марселу Рибелу ди Соза.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.