Ще падне ли ветото към Северна Македония

Няма срокове, в които България да даде зелена светлина за преговори на Република Северна Македония с Евросъюза. Това казва външният министър Теодора Генчовска.

В Народното събрание външният министър Теодора Генчовска намекна, че има две позиции за съседката ни - тази на нейното министерство и отделна на премиера. А членовете на коалицията предупредиха – отстъпление от българската позиция може да доведе до нови избори. Какво е обяснила Теодора Генчовска  на закритото заседание пред депутатите не стана ясно. Но тя загатна, че има сериозно разминаване между оглавяваното от нея министерство и съветниците по външна политика на премиера за това как да се действа със Северна Македония.

„Работим много активно с тях, честно да ви кажа, говорим за външнополитическия екип на премиера, има сериозни различия, които се разграничават на база на националната позиция, която външно министерство стриктно спазва”, каза Генчовска.

„Външно министерство въобще не говори за срокове. Има амбиции това да се случи до края на френското председателство, но премиерът не е заявявал официално такова нещо. Амбициите са на екипа му, който го съветва по външнополитическите въпроси”, каза още министърът на външните работи.

От „Продължаваме Промяната” застанаха на обратната позиция – България няма да отстъпи.

„Ние следваме приетото от Народното събрание решение, както и това от Консултативния съвет при президента. Това са политиките, това се гони, това се следва, в никакъв случай не мисля, че ще има отстъпление от националния интерес”, обясни Мирослав Иванов.

В разминаванията между изказванията на министъра и мандатоносителя, опозицията видя възможност за атака.

В бъдеще политиката на Министерския съвет трябва да е единна. И външният министър не може да бъде в изолация, да научава от медиите или от някъде другаде и други източници какво се случва. Това е абсолютно недопустимо”, категорична е Екатерина Захариева от ГЕРБ, която също е заемала този пост.

Останалите коалиционни партньори също видяха липса на диалог и намекнаха, че Северна Македония може да се окаже причината за край на правителството.

„Очевидно на коалиционно ниво и на ниво разпределение по министерствата като някакви феодални владения на отделни партии имаме проблем в коалицията и ще трябва или да намерим сили да сглобим по-добре конструкцията си, или това ще изяде главата на този кабинет”, смята Христо Иванов от „Демократична България”.

В събота министър-председателят Кирил Петков ще бъде в Битоля. Той ще проведе срещи и с членове на кабинета в Северна Македония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.