Според бившия финансов министър "Продължаваме промяната" искат преформатиране на банковата система

"Любомир Каримански не беше избран и поради ситуацията в коалицията. "Продължаваме промяната" бяха деструктивната сила, която попречи за избирането му. Те искат да преформатират банковата система, да следят всяка трансакция, да контролират парични потоци, затова те толкова се фиксираха в тази позиция", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов.

Той подчерта, че БНБ е най-важният регулатор за фискалната стабилност.

"Всеки вижда важността на тази институция по различни причини. Не е работа на управителя на БНБ да следи трансакциите", каза още депутатът.

Той бе категоричен, че БНБ трябва да е независима, гарант за финансовата стабилност сериозна институция.

"Има такъв народ" имаха достойна позиция, в последния момент се появи Андрей Гюров и се отказа. Поведението на останалите партии в коалицията бе несериозно", отбеляза Петър Чобанов.

Бившият финансов министър подчерта, че ДПС е подкрепило Каримански, за да се движат процесите и защото е познат от парламента,.

"Той беше лоялен към Министерство на финансите, демонстрира лоялност и отговорност, гласувахме по съвест. Показахме, че трябва да се върви напред", заяви той.

Относно проблемът с парите за пътните фирми Чобанов смята, че може да се реши, ако се спазват правилата и изпълнителната власт поеме отговорност отпусне парите на фирмите, защото АПИ не може да го направи сега.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.