Коментар на изпълнителния директор на разследващата платформа „Белингкат” Христо Грозев

Плаща ли Русия на български медии и защо руският посланик Митрофанова не трябва да бъде отзована – отговорите на тези въпроси са от Христо Грозев – изпълнителен директор на разследващата платформа "Белингкат". По думите му във военен конфликт винаги ще има пропаганда и от двете страни.

„ Едната страна го прави обикновено по-агресивно, защото има и какво да крие. Другата страна го прави, за да мотивира своя народ да се защитава, когато има парадигмата на нападащата и защитаваща се страна. Това, което се случи сега, тази седмица, с потъването на най-големия кораб в Черно море на Русия е един пример, в който този истински факт ще бъде превърнат в една много добре построена пропаганда от украинска страна”, обясни той.

Христо Грозев коментира и евентуални доказателства за заплащане на български медии от страна на Кремъл, за да бъде представяна Украйна в лоша светлина.

„ Случайно попаднахме на един такъв поток, паричен поток към една определена медия и тя не е огромна медия, но е очевидно взела позиция на защита на кремълския наратив у нас и екстраполирайки от нея можем да достигнем до извода, че и други медии, които са по-важни от нея също получават значително по-големи суми. Това, което ще публикуваме е нещо като срез, като case study на един конкретен случай, с една медия, но не мога да я назова преди да го публикуваме, но това ще стане до дни”, допълни Грозев.

По думите му това са пари конкретно за публикуване на материали, които трябва да бъдат публикувани в определен словоред, който е даден от Москва и трябва да бъдат преведуени и публикувани, но да изглежда така, че медията, българската медия сама го публикува това. Не трябва да се вижда руската връзка.

„Става дума за интернет агенция, интернет медия”, допълни той.

Доказателствата, с които разполага са писмени, под формата на конкретни суми за конкретни статии. Полемика има и по отношение на фигурата на руския посланик у нас. На въпрос трябва ли да бъде отзована госпожа Митрофанова той отговори така:

„ Вижте, посланиците обикновено имат право да бъдат нагли, да бъдат надменни. Митрофанова е точно такава и то не от периода на тази война, а още от преди това. Самият факт, че руското посолство пусна аналогия между освобождаването на България и това, което се случи на Шипка, битката на Шипка и това, което прави Русия против Украйна в този момент – това е признак на абсолютна наглост и на културна апроприация ако мога така да го нарека. Тъй като все пак посланиците имат право да бъдат такива, каквито са и се ползват от имунитет, за мен не е целесъобразно да бъде експулсирана или да бъде обявена за персона нон-грата, а по-скоро нека да стои и да продължава да представя лицето на властта, която седи в Кремъл по адекватен начин, защото очевидно това не са нейни думи, това не са нейни тези”, коментира още той.

Няколко от чуждите служби съобщиха, че истината за войната в Украйна не стига до Путин. Според Грозев е възможно той да подвежда собствените си хора.

„Виждали сме такова подвеждане по-рано, през 2014-та, 2015-та година. До Путин не се предаваше пълната информация от полето на боя. Това ми стана ясно при едно разследване относно обстрела на Мариупол през 2015г. – всъщност това беше първият опит на Русия да превземе града – през януари 2015-та година. В това разследване получихме достъп до много разговори на руски военни един с друг и с много командири в Москва и там стана ясно, че те крият от Кремъл голяма част от пораженията си, голяма част от гафовете, които правят.

Според него целта на руския президент е била бърза война, с която да реши дългосрочни вътрешнополитически свои проблеми.

„Не е имало исторически прецедент, в който човек в неговата позиция да наложи такава цена на елита около себе си и този елит да го остави после да продължи да ги ръководи. Винаги съществуването на фигура като Путин е продукт на сделка с елита – с икономическия елит, на който е позволено да заграбрва националния ресурс срещу гарантиране на политическата стабилност и срещу даването на определен процент към самия Путин, както и на елита на силовиците, на службите за сигурност, където той трябва да бъде определен брокер на влиянието между различните служби. Когато той от една страна стане слаб заради това, че поставена задача и дадено обещание на народа не е изпълнено, в случая виждаме точно това, той даде на народа си обещание да превземе Украйна и да назначи ново правителство там, да я денацифицира, с минимални загуби човешки за Русия , а той не е постигнал нищо от това, което е обещал. Тоест той става слаб. Не виждам ситуация, в която елитът да го остави на предишната си позиция. Дали това ще свърши с дворцов преврат – по-скоро да. Дали този  дворцов преврат ще бъде насилствен и дали ще има опит за убийство – мисля, че това не е необходимо”, допълни Грозев.

На въпрос как се справя руският държавен глава с неприятелите си изпълнителеният директор обясни, че има списъци за елиминиране на хора.

„ Релно има списъци за елиминиране на хора, които са го обидили, които са станали крайно неудобни, които не приемат сделка с властта, не приемат срещу пари да замълчат или да преминат към лагера на про-властните медии. Всъщност има машина за убийства. Това, което в едно разследване, което публикувахме преди по-малко от две семдици, стана ясно, че дори Борис Немцов, за който официалната версия е, че беше застрелян от някакви чеченци, които са имали лична вражда с него, дори там виждаме ролята на ФСБ, на вътрешната служба за сигурност. Те са го следяли повече от година, при това същият този отдел на ФСБ, който се е занимавал с политически убийства. Същите хора, които по-късно следят Алексей Навални и са край него в миговете преди той да изпадне в кома, след отравянето с „Новичок” са били край Немцов почти година преди той да бъде застрелян. Попаднеш ли в списък почти ти е гарантирана твоят край, твоята кончина. Правят го със закъснение, за да може обикновено да бъде свързано това убийство или опита за убийство с конкретно изказване”, каза още той.

Христо Грозев е на мнение, че в момента има написан сценарий от Кремъл, тъй като план А, който беше написан предвиждаше свършване на войната за две седмици.

„Сега това, което получаваме от източници близо до Кремъл е, че новата, новият дедлайн, новата крайна дата, новият краен срок е всъщност Денят на победата – 8-ми или 9-ти май, но какво ще се обяви за победа още не е решено.  В минималния план ... трябва да бъде завладян коридор до Крим с пълно завладяване на град Мариопул плюс ДНР и ЛНР – тези две самообявили се републики, в техните административни граници. Това би било много по-ниска летва от обявената от Путин и би довело до сериозни вътрешнополитически сътресения. Очаквам социални взривове в Русия. Те ще бъдат след края на войната, която едва ли ще продължи след средата на май. Така че не виждам никаква победа за Кремъл в какъвто и да е вариант на изход от тази война. Виждам проблеми за Путин, които могат да свършат до края на тази година с неговото излизане от Кремъл”, коментира още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.