Не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато отиде там, заяви премиерът

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията да замине за Киев в следващите дни. Това ще предложи премиерът Кирил Петков. Той обяви новината в ексклузивно интервю за NOVA.

Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна  Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия и червени линии.

БСП остават категорично „против”, „Демократична България” и „Има такъв народ” са „За” изпращане. Това определя на „Продължаваме промяната” ролята на балансьор в управлението, в опит да се намери компромис.

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Разбирам г-н Кулеба. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият”, заяви Кирил Петков.

Атанасов: Можем да дадем оръжие на Украйна без правителството да бъде свалено

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците. И каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков.

„Надявам се, че и двамата ни коалиционни партньори ще стигнат до общ език, около който всички да се обединим. „Продължаваме промяната” ще бъде лидерът в този диалог”, каза още Петков.  

„Видяхме какво се случи, когато имаше дори малък конфликт за Централната банка. Започнаха да се хвърлят обиди, разклащания”, коментира премиерът.

Трифонов: Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин, включително с оръжие

Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. Да, за БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно, как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекара в България три дни, без да получи това, за което беше дошъл. След политическите скандали, които съпътстваха тази визита, от „Демократична България” настояват за коалиционен съвет във вторник.

Парламентът обаче е във великденска ваканция. Комисиите ще започнат да работят от 3 май, а първото пленарно заседание ще се проведе на 4 май. 

Тоест, евентуално решение от Народното събрание „за” или „против” оръжия за Украйна, може да се очаква поне след 10 дни.

Петков коментира и икономическите въпроси. 

„Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки”, каза Кирил Петков.

По темата „Северна Македония” Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни месец. Петков е категоричен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.