Това означава, че няма да се образуват нови дела

Другата седмица спецправосъдието официално отива в историята. Готов е указът за обнародване в „Държавен вестник”.Това означава, че няма да се образуват нови дела, а започнатите ще се гледат поне на първа инстанция от същите магистрати.  

С пост във Facebook министърът на правосъдието обяви официалният край на спецправосъдието. Надежда Йорданова качи снимка, на която се вижда, че подписва указа, а документът е вече парафиран и от президента.

„Не се  знае какво ще стане с мерките за неотклонение, с исканията за напускане на страната. Много обвиняеми, много подсъдими сега ще започнат да правят искания за изменение на тези мерки”, обясни Ивайло Ангелов, ръководител на Апелативната спецпрокуратура.

Адвокатурата обаче не вижда подобни проблеми.

„Адвокатът си има определени задължения, определена работа, определени ангажименти, определени задължения с клиентите си. Той ще се явява, независимо кой съд трябва да се яви”, допълни Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

Радев издаде Указ за закриването на спецправосъдието

Спецпрокурорите са категорични - защитените свидетели няма да станат жертва на нормативния хаос. Не така обаче стоят нещата с томовете документи по делата, както и СРС-тата, които в момента се прилагат със съдебно решение.

„Делата ще бъдат изпращани по компетентност в продължение на месеци. Моята прогноза е, че работата по тези дела ще спре за около година”, заяви Ангелов.

„Преди 25 години, когато се създаде Върховният административен съд, всички административни дела се прехвърляха от отделения на Върховния касационен съд към цял, нов създаден съд. И имаше такива неудобства”, заяви Дерменджиев.

Магистратите и съдебните служители ще останат на работните си места, докато указът не бъде обнародван в "Държавен вестник". А адвокатите ще влизат в съдебните зали на спецправосъдието, докато вече започалите процеси на приключат на първа инстанция.

Главният прокурор Иван Гешев вече обяви, че ще атакува закриването на спецправосъдието в Конституционния съд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.