Той не смята, че има връзка между позицията на България за конфликта в Украйна и спирането на доставки

"Русия може би провежда специална газова операция у нас, за да замени "Булгаргаз" като клиент на "Газпром", за да се появи нов играч на пазара. Може би целта е преразпределяне на газовите пазари у нас и сключване на нов договор". Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров за "Твоят ден" по NOVA NEWS. 

Според него няма започнати дългосрочни преговори за дългосрочна доставка на алтернативен газ. "За момента няма спиране на физическия транзит на газ. Когато това стане, можем да се справим с алтернативни количества природен газ, но това изисква сключване на спешни споразумения за солидарност с Гърция и Румъния за доставка на втечнен газ от терминалите в Гърция. На теория имаме алтернатива от терминала за втечнен газ, но на практика нямаме никакви договорености", обясни той. И допълни, че малките запаси в Чирен се дължат на по-ниските от очакваните природен газ от Русия през 2021 г.

"Ако имахме разширено газохранилище в Чирен с капацитет от 1 млрд. куб метра годишно, в момента нямаше да се притесняваме от това спиране. Щяхме да имаме гориво за няколко месеца", посочи Владимиров.

Той не смята, че има връзка между позицията на България за конфликта в Украйна и спирането на доставки. "Става дума за опит за натиск и използване на факта, че България е напълно зависима от руския газ, за подкопаване на единната позиция на ЕС спрямо договорите за доставка, смятат ни за слабото звено. Така Русия иска да покаже, че е способна да посегне към газовото си "оръжие", ако санкциите продължат", подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.