Според него 15 пъти повече от необходимия за потреблението ни на газ може да тече по българските тръби

"Когато ГЕРБ управляваше, българските енергийни дружества бяха на печалба. Всички връзки със съседни държави се развиваха, изграждаха се нови и се усъвършенстваха технологично. Сега вече може да има реверсивно преминаване на газ - от различни доставчици и страни. През тръбите може да тече обем от 40 млрд. куб метра годишно, 15 пъти повече от необходимия за потреблението. Вземаме и милиарди левове от транзитно преминаване от "Газпром". Това заяви Александър Иванов, депутат от ГЕРБ - СДС за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той призова да реши проблема с доставките на газ без посредници. "Някой е намерил тази "врътка", нови фирми да се настанят в енергийната система на България и българските граждани да плащат на тях по-скъпия газ заради комисиони на посредници. Властта лъже българите", коментира той.

По думите му газ ще има, вероятно пак от Русия, въпросът е на каква цена. "Другите държави в Европа намериха решение - да плащат чрез схемата с превалутиране. Притеснително е да нямаме възможност и ние да го правим. България има договор, който обезпечава нашите нужди от газ. Само се дават обещания, но всичко ще става по-скъпо", подчерта Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.