Властите уверяват, че се работи по алтернативни доставки на изгодни за страната ни цени

България може да води нови преговори с „Газпром“ – само в рамките на обща инициатива през Европейския съюз. Това заяви за нова министър Даниел Лорер. Властите уверяват, че се работи по алтернативни доставки на изгодни за страната ни цени. 

Управляващите са категорични, че страната ни има достатъчно алтернативи за доставки на природен газ, след спирането на потока от “Газпром”. Работи се и по-това цените, на които го закупуваме да са ниски. Какви мерки ще бъдат предприети при евентуален скок, обаче, все още се обсъжда. Плащането на “Газпром” в рубли е несигурно и може да доведе до финансови щети за България, затова не е и опция, казват още от управляващите. Притесненията при производителите и синдикатите, обаче, остават.

Рискът от недостига на природен газ или увеличаване на цената на синьото гориво у нас изправят производители пред дилема - дали да плащат или да търсят алтернативи.

“Ние не можем, но ще трябва да си позволим, защото на този етап нямаме друга алтернатива. Направили сме запитване за котли с електричество”, споделя Миглена Христова от Българска асоциация за текстил и кожи.

За работата на една парна ютия в шивашка фирма в Русе за осем часа на ден са нужни около 15 кубични метра газ. А смяната към алтернатива не може да стане веднага.

“За нас ще е много трудно да направим една такава смяна”, допълва тя.

Енергийният министър: Няма да има режим на тока у нас

Властта уверява, че усилията са насочени към намиране на достатъчно синьо гориво на конкурентни цени. Няма, обаче, опасност от режим на тока у нас.

“В и около България има достатъчно терминали за втечнен газ. България има ресурс и ще има доставки на природен газ… Първата стъпка е да има съответните количества. Втората стъпка е това гориво да идва на достъпна цена”, посочи министърът на енергетиката Александър Николов.

Засега правителството не може да се ангажира с конкретни мерки срещу поскъпването на газа, докато не се направят нужните разчети за това.

“За замразяването на цените на газа, да или не? - Това е функция от много дълбок преглед от страна на министерството на финансите и не може едностранно да се каже”, допълни той.
Според министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер таван е непазарна мярка, не. А е възможно мярката за компенсции от 300 лева мегаватчас да бъде продължена.

Делян Добрев: Директорът на НЕК е сменен с бивш търговец на ток

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров, правителството трябва незабавно да вземе мерки да компенсира скокът на цените, дори това да увеличи бюджетния дефицит.

“Възможността да плаща бюджета като last resort, като последна инстанция, засега е единствената, както по отношение на компенсациите за бизнеса, енергийни и газови, така и по отношение на повече пари за домакинствата”, отбеляза той.

От властта заявиха още, че преговори с “Газпром” в бъдеще ще бъдат водени само заедно с Европейския съюз. Те допълват, че няма държави нарушили санкциите срещу Русия.
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.