Румен Радев предупреди, че страната ни може да бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна

Ново напрежение по остта президент - правителство. В обръщение към нацията по повод Деня на труда, Румен Радев предупреди, че страната ни може да бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна.

За NOVA вицепремиерът Асен Василев определи отношенията между президента и правителството като „достигнали най-ниската си точка”.

На този фон нова партия се включва от днес в борбата за избиратели- „Изправи се, България" на Мая Манолова.

В същото време лидерът на БСП потвърди позицията на партията, че ще напуснат коалицията, ако се реши България да изпрати военна помощ за Украйна. 

Президентът постави разделителна линия срещу политиката на Кабинета „Петков” на фона на войната в Украйна.

„Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите”, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава позиционира България докато „в сърцето на Европа отекват експлозии”.
„България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален”, заяви още Радев.

От Копривщица очаквахме и отговорите на премиера.

„В днешния ден не смятам да говоря по злободневните теми”, каза Петков пред журналисти. 
А в тържественото си слово премиерът си послужи с последното изречение от кървавото писмо на Тодор Каблешков и акцентира. 

„Искам да започна с думи от кървавото писмо на Каблешков. „Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“. В това едно изречение се крие истинският български дух, жаждата за независима и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока „преклонена глава сабя не я сече”. Нито има очакване, че трябва някоя чужда страна да ни освободи, нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ. В тези думи има увереност, има жажда за свобода, има призив и за единство”, заяви Кирил Петков.

Вицепремиерът Корнелия Нинова препотвърди от Първомай – „Не” на оръжия за Украйна.
„Днес тук нямаше човек, който да не ми каже: „Не искаме да изпращаме оръжия, не искаме война, искаме мир”. Позицията ми няма да се промени”, заяви Нинова.

Тя чака коалиционния съвет за да чуе от Петков какво е поискал украинският Володимир Зеленски от България.

„Не мисля, че лидерството е да вървиш срещу народа си. Мисля, че то е да го водиш в една посока, в която той иска”, каза Нинова.

Спорният въпрос е все така важен за демократична България.

„Да, това е труден момент за коалицията. Външна е темата, не е част от коалиционното споразумение. Това, което не ни убива, ни прави по-силни”, заяви вицепремиерът Борислав Сандов.

И докато текат вътрешно коалиционните битки, Румен Радев отправи предупреждение.

„Наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната, да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас, да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба”, заяви Радев.

Дали страната ни ще изпрати въоръжение в помощ на Украйна - решението е на депутатите в пленарната зала. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook