Премиерът ще инспектира интерконектора в Александруполис

Премиерът Кирил Петков ще бъде във вторник в Комотини, на инспекция на газовата връзка между България и Гърция. А в Александруполис ще бъде и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това е мястото, от което страната ни ще направи нова крачка към енергийната диверсификация.

Премиерът Кирил Петков пристига във вторник заедно с гръцкия си и сръбския си колега, както и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Всички те ще поставят начало на строежа на терминала за втечнен газ. "Булгаргтрансгаз" е акционер в него с 20%, а като се завъшри в края на 2023 г. по не го ще минават над 6 млрд. кубични метра газ.

Другата тръба, на която страната ни възлага по- скорошни надежди - е връзката Гърция - България.Тя тръгва от Комотини и стига до Стара Загора, където се ключва в общата мрежа. Плановете са интерконекторът да е готов до края на юни. След физическтоо му завършване обаче, предстои сертификация от ЕС, което може да отнеме до 4 месеца, а максималният срок за всички административни процедури е 6 месеца.

Тоест, в най- оптимистичния вариянт газът трябва да потече по тръбата преди началото на отоплителния сезон. При песимистичният - ще го чакаме около Нова година. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.