Молдова се притеснява за сигурността си

Министерството на външните работи у нас призова българите да се въздържат от пътуване до Молдова. Същото направиха и други европейски държави, както и Съединените американски щати. Предупрежденията идват само няколко дни след взривове в отцепилата се молдовска област на границата с Украйна  - Приднестровие.

Какво се случва в Приднестровието и кой има интерес от дестабилизация на региона

В Приднестровието в Молдова живеят около 500 хиляди души, сред които и много българи. Този регион  се управлява от проруски сепаратисти. Намира се в източната част на Молдова, на границата с Украйна. През 90-та Приднестровието се обявява за независима молдовска република, която и до днес не е призната от никого. Хората се притесняват за техните семейства. Те са притеснени за Молдова и за Приднестровието, разказват местни жители.

В края на миналата седмица няколко взрива бяха насочени към обекти с военна промишленост и към антени в района. Тогава възникна въпросът - може ли войната да излезе от границите на Украйна. Според журналиста Олег Косих това е много притеснително, защото Приднестровието се намира на едва 60 км от столицата Кишинев.

Президентът на Молдова свика съвета за национална сигурност и обяви, че  има опити за ескалация на напрежението в страната, но без да уточнява от кого. А страната търси мирно решаване на конфликта.

Българин от Молдова: Някой се опитва да въвлече страната във войната

„Нашият анализ показва, че има напрежение между различни сили в региона, които се интересуват от дестабилизиране на ситуацията. Това прави района на Приднестровието уязвим и създава риск за цяла Молдова”, смята президентът на страната Мая Санду.

Междувременно, като превенция, външното ни министерство призовава българите да се въздържат от пътувания до Молдова. А тези, които вече са на територията на страната - да я напуснат с наличните към момента транспортни средства. 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.