Необходими са ни около 150 лева повече спрямо миналата година

Всеки работещ човек има нужда от около 150 лева повече на месец за издръжка спрямо 2021 г. Това показва ново проучване на КНСБ.

Над 1200 лв. трябва да получава работещ човек, за да може да се издържа у нас, по данни на КНСБ. Сумата нараства до около 2200 лева за тричленно семейство с двама работещи родители и дете под 14 години. Така, например, този март ни трябват по около 150 лева повече на човек спрямо март миналата година, за да може да покрием разходите си.

Подобни доходи, обаче, получават едва 29% от осигурените лица, работещи на трудово правоотношение у нас. Над 71 на сто от работещите не могат да достигнат въпросния праг от 1216 чиста заплата, показва още проучването на КНСБ.

Минималната работна заплата продължава да е проблем у нас. Данните показват, че тя отговаря едва на 41,5% от нужната заплата за издръжка на живот на един човек. Това е с 6 на сто по-ниско спрямо миналата година. Синдикатите предупреждават, че минималната работна заплата расте прекалено бавно.

От три години Мими Иванова продава цветя в Монтана. През последните няколко месеца усеща ефектите от инфлацията. Трудно й е и да достигне прага, определен от синдикатите като минимален за издръжка.

„Цените постоянно се увеличават. Човек се наглася според парите. Малко пари изкарваме, малко харчим”, споделя тя.

Вижда промените и при клиентите си. При много цветя също се наблюдава скок в цените, а клиентите й все повече търсят най-изгодните варианти.

Именно поскъпването на крайните продукти заради природния газ, тока и горивата са довели до свиване на възможностите ни за покупка, обясняват синдикатите.

„За първи път от над 10 години българинът загуби покупателна способност . Вашата работна заплата може да е била 1000 лв. и да е нараснала на 1500 лв., но ще си купите по-малко неща, отколкото преди”, каза Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания.

От КНСБ призовават доходите в България да бъдат повишени с поне 15%, за да компенсират инфлацията.

„Всяко увеличение на това потребление, разбирайте дохода в тях, всъщност помага да расте брутният вътрешен продукт и от там и икономиката”, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Синдикатите призовават да се вземат спешни мерки за компенсация на ощетените от драстичния скок на цените.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.