Според различни анализи всяка секунда някой на планетата решава да мигрира заради суша, наводнение или земетресение

26 милиона души всяка година напускат дома си заради различни природни бедствия. Според различни анализи всяка секунда някой на планетата решава да мигрира заради суша, наводнение, земетресение или друга природна сила.

В добричките села Бдинци и Вратарите има всичко друго, но водата е оскъдна. Безспорно ВиК инфраструктура е стара и проблемна. По-страшното е, че валежите намаляват и животворната течност липсва дори в кладенците, оплакват се местните хора. Според кметския наместник в Вратарите Живко Трифонов голяма част от всичките около 60 кладенци там са пресъхнали.

Бурята "Малик" взе жертви във Великобритания (СНИМКИ)

Една след друга, къщите в региона опустяват, а хората бягат. Няма и кой да купи предлаганите за продажба имоти. 

В следващите 5 години има голяма вероятност планетата да се затопли с още градус и половина. Ако преминем тази граница, светът ще се сблъска със страшни природни катастрофи, а региони като Добруджа ще са обречени на продължителни суши и обезлюдяване. Зорница Спасова от climateka.bg коментира, че Югоизточна Европа и в частност България са застрашени от засушаване.

Силен трус в Япония, има жертва и ранени (ВИДЕО)

У нас климатичните мигранти бягат основно към големия град или към друг район от страната. България засега е по-скоро на пътя на огромни маси хора от Африка и Близкия Изток към вътрешността на Европа. “Климатичните бежанци като количество са двойно повече от тези, които бягат от войни или по икономически причини”, обяснява глобалните тенденции Зорница Спасова, която е изследвала този въпрос.

За климатичната миграция има и други причини. Световният океан например, е повишил нивото си с 20 сантиметра за последните десетилетия. Прогнозите на ООН са водата да се вдигне с 1 метър до края на века. Така тихоокеанската държава Тувалу се очертава да е първата страна, изцяло заличена от картата, а след нея под вода ще останат и други острови от този тип.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.