72 милиарда евро ще бъдат предоставени като безвъзмездни средства, а 225 милиарда евро - под формата на заеми

ЕС ще предостави близо 300 милиарда евро, за да замени руските изкопаеми горива с доставки от други страни, с чисти източници на енергия и за пестене на енергия. Това обяви лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от Би Би Си и БГНЕС. 72 милиарда евро ще бъдат предоставени като безвъзмездни средства и  225 милиарда евро под формата на заеми, каза още Фон дер Лайен.

Инвестициите ще включват 10 милиарда евро за газова инфраструктура, 2 милиарда евро за петрол, а останалите ще са за чиста енергия, казва фон дер Лайен. Комисията предлага делът на енергия от възобновяеми източници до 2030 г. да се вдигне от 40% на 45%.

ЕК: Oчаквамe ЕС да прекрати бързо зависимостта си от вноса на руски горива (ВИДЕО)

ЕК също така предлага предоставянето на 9 милиарда евро допълнителна помощ за Украйна тази година. Евролидерката каза, че е време да се мисли за възстановяването на Украйна, когато войната приключи, добавяйки, че ЕС има „стратегически интерес да ръководи тези усилия за възстановяване“, но не трябва да бъде единствената страна в това начинание. „Ето защо ние предлагаме платформа за реконструкция като част от този план, ръководен съвместно от Украйна и Еврокомисията и обединяващ държави-членки на ЕС, други двустранни или международни донори и партньори”, каза тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.