Темата отново предизвика напрежение в управляващата коалиция

Ново напрежение в управляващата коалиция. Обръщението на премиера Кирил Петков към президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност на тема „Северна Македония”, пак изостри вниманието към въпроса има ли външен натиск страната ни да вдигне ветото. Евроинтеграцията на западната ни съседка е ключов въпрос за „Има такъв народ”, които са категорични, че напускат коалицията, ако не бъде защитен националният интерес.

Според ИТН няма нужда от съвет при президента, а според председателя на парламента Никола Минчев - външния министър трябва да изготви доклад докъде са стигнали преговорите между двете държави.

„Темата е важна. Да се изслуша доклад от страна на външно министерство за актуалното състояние, защото в рамките на последните месеци има активен диалог. Не, натиск няма, това е важна тема за всички, особено след войната в Украйна, но натиск няма”, каза Минчев.  

„Притеснителното е поведението на Петков в публичното пространство. На мен лично ми се видя притеснен снощи. Защо сега? Защо мълчеше? Какво се крие? И аз ще се опитам да разбера. Проблемът ще дойде, когато се пресече публичното говорене на министър-председателя с това, което е обещал. Включително и президента Радев го потвърди преди 2 седмици. Ако се посегне на националния интерес, ще бъдем безкомпромисни”, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.