По думите му натискът е както към РС Македония, така и към България

"Петков говори различни неща пред нашите и пред западните медии, дава противоположни послания, които създават очаквания. Няма очаквания ветото да бъде вдигнато на 24 май, по-скоро ще се обяви, че в близо бъдеще ще се обсъжда това, но не и в първото полугодие". Това заяви анализаторът доц. Спас Ташев от БАН за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му РСМ е член на НАТО, така че е защитена от всякаква агресия. "Подсъзнателният елемент във версията на Скопие е, че България извършва идеологическа агресия към тях. Имаме координирана пропаганда на опозицията в РСМ. Очакваме жест от страна на Скопие. Не виждам нищо в посока на нашите искания, нито индикации Македония да работи за компромиси. Евродипломацията оказва натиск на България да е по-отстъпчива, но и към тях, за да изпълнят условията. Говори се, че обслужваме руския интерес, като не вдигаме ветото", посочи той. 

Според него е била грешна политиката ни през последните 30 години. "Подходът на Петков е проактивен и рационален, но е неподготвен. През последните 4 месеца няма съществена промяна в отношенията ни със Скопие. Нашият премиер очевидно е поел ангажименти за падане на ветото и иска да разтовари отговорността от себе си.  Ще има девалвиране, ако постоянно свикваме КСНС заради РСМ", смята доц. Ташев.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.