Премиерът участва в дискусията „Изгубено десетилетие?” на Годишната среща на Световния икономически форум

Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си по време на дискусията „Изгубено десетилетие?” в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Премиерът посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и да противодействат на хибридните атаки. По въпросите на сигурността и отбраната също липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг.

Петков посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България. Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

"Изводът е, че трябва да действаме заедно", изтъкна министър-председателят Кирил Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от „Газпром“ България успя да намери алтернативи. Според премиера оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Петков акцентира върху значението на това да бъде постигната синергия в региона и да бъдат направени стъпки за повече устойчивост. Като резултат премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

„Първо, позволихме на много от газовите хранилища в Европа да бъдат притежание на „Газпром”, което създава невероятна зависимост. Вместо да мислим как да намалим зависимостта си, ние построихме „Турски поток”, който е една от големите тръби, преминаващи от Турция през Европа, отново „Газпром” и също построихме „Северен поток”, който почти беше готов да оперира, преди Германия да каже „не”, което също засили зависимостта. Това е сегашната ситуация и има ясни отговори за това, което трябва да направим занапред”, заяви Петков.

В Давос премиерът е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото „Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии“. Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и др.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.