Любомир Стефанов подчерта, че това е коалиция на принудата

"ИТН са искрени в заплахите си и предупрежденията, че могат да напускат коалицията. Идеологическата им насоченост е свързана с определена визия за РС Македония. Те биха загубили не само електорална подкрепа, но и политическата си идентичност. БСП успява да извлича партийно изгода от коалицията. Всички решения изглежда, че са в тяхна полза". Това заяви политологът Цветанка Андреева за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според нея Нинова е успяла да "смаже" възможността България да помогне легално на Украйна заради електоралната подкрепа. "Властта има комфорта никой да не иска избори, но е и заложник на кризите, за които те не бяха подготвени", счита Андреева. И допълни, че спадът в подкрепата за БСП се дължи на създаването на партията на Янев, а ИТН драматично се срива. 

"Възраждане" краде от реториката на БСП, която не може да си позволи прокремълска реторика. С този премиер не могат да си позволят по такъв начин", отбеляза тя.

По темата с РСМ Андреева коментира, че е некоректно да се твърди, че има натиск върху нас, по-скоро е интерес.

Проф. Христова: Ако коалицията се разпадне, то ще е заради ИТН

От своя страна политологът Любомир Стефанов смята, че поведението на ИТН е просто надуване на мускули. "Няма политики или управленска програма, а темата за РСМ е удобна за изграждане на политически образ. Коалицията не се е изградила още и не съществува като структура, виси във въздуха, тя е коалиция на принудата. Борба за ляво няма, а само борба за това как ще изглежда следващият състав на парламента и коя ще е най-новата националистическа формация", подчерта той.

Повече по темата гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.