„В социалните мрежи има масова антибългарска истерия”, обясни Любчо Георгиевски

Видео от охранителните камери в района на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля показват момента, в който избухва пожарът. От кадрите се вижда как мъж с колело необезпокоявано се приближава до мястото, като носи туба със запалителна течност.

Любчо Георгиевски за палежа в Битоля: Надявам се, че това е изолиран случай

Извършителят се доближава до вратата на Центъра и започва внимателно да изсипва съдържанието на тубата под вратата, стремейки се течността да влезе и навътре в помещението. Праг от вътрешната страна обаче спира по-сериозно разпространение на огъня.

Пожарът избухва внезапно и мъжът рязко се отдръпва назад. Смята се, че може да е получил наранявания.

Остри политически реакции след подпалването на центъра „Иван Михайлов” в Битоля (ОБЗОР)

Хората от културния център са много притеснени. Председателят му Любчо Георгиевски сподели, че в последния месец е имало сериозни заплахи в интернет със закани за запалване на центъра.

„Лоша работа е това, което се случи. Днес запалиха центъра, утре може да ни запалят автомобилите. Имаме деца, не се чувстваме сигурни. След откриването на културния център в социалните мрежи има масова антибългарска истерия”, обясни Георгиевски.

“Това е пожар срещу българщината, това е подпалвачество. Аз видях с очите си на записа подпалвача, той не е единствения виновник, виновни са и подстрекателите, подбудителите”, заяви евродепутатът ит ВМРО Ангел Джамбазки. 

Следа от подпалвача засега няма.

“През годините подобни вандалски актове са били извършвани без да се намери извършителя. До момента няма данни за намерен извършител за над 100 различни погрома в последните около 30 години”, обясни  Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“. 

Дискусиите след палежа не спират и у нас. Част от политиците видяха във вандалския акт и дългата ръка на Русия.  

“Руският интерес е да има раздор в ЕС, ние да сме скарани, това е руският интерес”, смята Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ-СДС. 

”Пътят за решаването е един – и той е между София и Скопие, това трябва да бъдат политически преговори”, заяви и Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи. 

Днес започна отстраняването на щетите след пожара. Очаква се до дни фасадата на Културния център да бъде изцяло подновена.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.