Каква е причината и има ли общо с войната в Украйна?

Преди дни в румънската преса се появиха снимки на мъртви делфини по българското черноморие, като авторите обясняват високият брой с войната в Украйна. Повечето снимки са свалени от социалната мрежа. В края на миналата седмица морето изхвърли тялото на бозайник край пристанището в Сарафово.

"В Сарафово това е първият случай от 9 месеца насам. Делфинът беше около 1,20 метра, със следи от наранявания по тялото", разказа Борислав Томов, териториален директор на ТД Сарафово. По думите му тези наранявания са най-вероятно или от птици, или от камъните.

Дългогодишният рибар в Ченгене скеле край Бургас Димитър Янчев коментира, че не се забелязва завишен брой на мъртвите делфини. "Явно популацията им е много добра, особено на „свинския делфин”, както рибарите наричат Муткур", категоричен е той.

Мъртви делфини на плажа в „Златни пясъци”

В Приморско, където Здравко Василев е всеки ден в морето със своята лодка, не се наблюдава никаква разлика спрямо други години. "Обикновено намираме мъртви малки делфинчета няколко дни след военните учения, които се провеждат в края на май и началото на юни. Според нас това е причината. Дълги години някои екоорганизации се опитваха да обвиняват рибарите, но това е сезонът, в който рибарите извършват съвсем друг вид риболов. Т.е. не се използват мрежи, в които да се улавят малки делфини."

Откриха мъртви делфини до училище в Бургас (ВИДЕО)

От еко-инспекцията в Бургас обаче съобщават, че от началото на годината до момента има завишение на броя мъртви делфини. Морето е изхвърлило 54. Милена Ярмова, главен експерт екип „Биоразнообразие” в РИОСВ Бургас: "Това е едно леко завишение в сравнение с предходните години. В повечето случаи труповете излизат много силно разложени и е трудно да се определи каква е причината за тяхната смърт."

Ярмова разказа още, че в 4 от случаите на мъртви делфини в резерват Ропотамо са констатирани необичайни наранявания, подобни на обгаряне по кожата. Рибари са убедени, че дори и да има пострадали бозайници в района на военните действия, те няма как да стигнат до тук.

Ще има ли наказани за посегателството срещу делфини в Бургас (ВИДЕО)

"Делфините са като хората. И те боледуват от най-различни, дори заразни болести. Може да има някакво влияние, примерно от подводни бомби, но не вярвам да стигне до нас. Т.е. ако по време на войната се случва нещо в района на Керч, Украйна, до тук труповете стигат разложени, те няма да са в някакво добро състояние", коментира рибарят Димитър Янчев.

И все пак войната в Украйна има влияние върху процесите в Черно море, категорични са местните. "Това е, че морето е изключително чисто.Т.е. това, за което алармирахме през годините, за огромното количество боклуци, които се изхвърлят от корабите, които навлизат в Черно море, защото им е много по-евтино да си изхвърлят боклуците там и съответно тия боклуци идваха при нас. Морските течения са такива,че ги караха при нас, по нашите плажове.Тази година наблюдаваме изключително чисто море", обяснява Здравко Василев.

Телата на бозайниците са изпратени за аутопсия в Тракийски университет в Стара Загора. "От моя дългогодишен опит мога да кажа,че както при всички животни, така и при делфините, има различни видове болести. Те страдат от паразитни, бактериални, вирусни инфекции, гъбични също така. С тези необичайни наранявания обаче и това обгаряне по кожата ние сме озадачени. И затова делфините са изпратени за аутопсия", съобщи Милена Ярмова.

А рибарят Димитър Янчев допълни: "Градски легенди, колкото искаш. Дори, че ние сме врагове на делфините, което не е вярно. Делфинът помага на т.нар. дребномащабен риболов, като притискат рибата към брега - там, където действат нашите рибари. Но мисля, че всичко са градски легенди. Остава да построим клиники в морето. Само че не знам как ще поканим делфините, за да ги прегледаме и да вземем съответните мерки срещу заболяването".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.