Потопете се в най-непристъпната част на Стара планина

Най-непристъпната част на Стара планина - величествени скални зъбери, издигащи се на над 2 хиляди метра, обгърнати от вековни усойни букови гори. Този храм на дивата природа е прорязан от шеметни пропасти и дълбоки, усойни долини.

От ВЕЦ-а в квартал „Видима” на планинския град Априлци поемаме по 7-километровия маршрут, кръстен на Видимското пръскало - един от най-високите и недостъпни водопади у нас. Движим се под сенките на прохладния горски пояс по широк черен път.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Какви потайности крие „Дяволската пътека” край Борино

Тук можем да си припомним един урок по география от ранните класове. Как можем да се ориентираме на място без компас, без слънце и ръчен часовник? По мъха на дърветата. Той винаги е по-обилен и по-буен от северната страна на стъблото. Ориентацията е лесна, тъй като през цялото време вървим на юг покрай бреговете на река Пръскалска. Освен това, по пътеката почти винаги през топлите месеци има туристи.

В един момент по горския път влизаме в сърцето на национален парк „Централен Балкан”. С други думи оттук нагоре е най-живописната част на Стара планина. Вървим сред най-старите букови гори в Европа, защитени като природно наследство от ЮНЕСКО. Притихнали в зеления мир, на тези вековни великани дължим свежестта на гората и в най-тежките жеги. Под тях постоянно кипи живот, макар човешкото око невинаги да го забелязва. Атмосферата тук е като в приказка. Минем ли първия от поредицата дървени мостове, значи навлизаме в резерват „Северен Джендем”.

„Дотам и обратно”: Девствената природа и светилищата на Странджа

В мрачни дни джендемът напълно оправдава името си с влага и гъсти мъгли, които могат да объркат всеки, потънал в дебрите на долината. През останалото време обаче, разходката в подножието на най-високите Старопланински върхове е истинска наслада. По поречието на река Пръскалска са издигнати няколко дървени моста. Веднага след последния, до самия каменен бряг, е разположена площадка, от която през дърветата се открива прелестна панорама към скалния венец, от който блестят водите на Видимското пръскало.

Това е мястото, откъдето можем да видим водопада сред острите зъбери на билото на планината. Въпреки че той е доста далече, панорамата към него е впечатляваща. Оттук нагоре примамливата алпийска красота в прегръдката на връх Юрушка грамада е опасна за преходи без сериозна планинска подготовка. Няма ясна маркировка, а само объркващи пътеки по стръмните склонове, изчезващи на места под дебела папрат и висока трева.

„Дотам и обратно”: Китното ботевградско селце Липница

Видимското пръскало е истинско чудо на природата. От седловината Пилешки полог водата пада 80 метра към бездната на Северен Джендем. По пътя си надолу тече по скалните стъпала и захранва река Пръскалска.

От квартал „Видима” на Априлци по екопътеката до панорамната площадка с гледка към водопада маршрутът не е тежък и се взима за малко над 2 часа в едната посока. Преходът по-нагоре е стръмен и рискован за неподготвени туристи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.