Според Диана Ковачева жалбите до омбудсмана са адекватни на ситуацията

"Надявам се, каквото и да се случи с този парламент, той да успее да приеме поне законите, които в момента са на дневен ред”. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS омбудсманът Диана Ковачева.

Тя даде за пример Закона за колекторските фирми. Ковачева припомни, че той беше в парламента, а тя е направила и своите предложения между първо и второ четене.

„Радвам се, че поне на първо четене бе приет. Смятам, че този парламент би следвало да го приеме окончателно, за да може да има защита на гражданите от колекторските фирми. Защото в момента хората губят своите доходи, инфлацията расте. В същото време дълговете им не намаляват и колекторските фирми ги притесняват. А хората няма откъде да вземат тези пари”, отбеляза Ковачева.

Тя е категорична, че жалбите до омбудсмана са адекватни на ситуацията, в която се намираме. „Онова, което вълнува хората, са цените на тока, парното, водата, пенсиите, ниските доходи," каза тя.

Към изброяването на нерешените проблеми, за които са я сезирали гражданите, Диана Ковачева посочи и сгрешените винетки – тогава, когато хората объркат номера на колата си при онлайн покупка и се трупат глоби в хиляди. „Имам жалба, че един шофьор беше натрупал 3 500 лв. глоби за винетки, докато разбере, че има грешка,” посочи омбудсманът.

„В момента, ако поправите грешката, това ще действа само занапред. Аз предлагам да действа от момента, в който е купена винетка, за да има основание да отпаднат глобите и компенсаторните такси. Ето това предложение внесох през февруари. Досега единственото движение беше, че във вторник имаше заседание на първо четене да бъде разгледано, но нямаше кворум и то отпадна”, обясни омбудсманът.

По думите й само миналата година институцията е сезирана с проблеми от над 65 000 души.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.