Най-лесният преход до камъните тръгва от Бегликташ

Обратното броене е в ход. Само след няколко дни ще посрещнем лятото, а то вече обещава температури от над 35 градуса. Николай Василковски ни отвежда към Южното Черноморие. Ще търси древни светилища, ще върви по стари римски пътища, а с лодка ще надникне в една от най-магнетичните пещери по крайбрежието.

Векове назад във времето тежки гемии със зехтин се разбивали в остри зъбери и заливали брега с мазната течност. Така, според преданията, нарекли скалата „Зейтин бурун”. Загадъчният Маслен нос край Приморско присъства по мореплавателските карти от Средновековието, а днес е притегателно място за авантюристи.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Видимско пръскало

Най-лесният преход до камъните, където горският пояс на Странджа целува морските вълни, тръгва от Бегликташ. Мегалитният комплекс наистина няма аналог у нас и неслучайно е популярен като Българският Стоунхендж. Как тези огромни камъни са се озовали тук? Предполага се, че скалите са резултат от угаснал вулкан на връх Китка. Впоследствие са били оформени за нуждите на древната слънчева обсерватория.

За древните траки-скримиани това е било свещено място. Тук се прекланяли пред Богинята майка и нейния син Слънцето. Поемаме „По следите на римляните”. Вярва се, че през античността именно по този път те са излизали в района на Маслен нос, където имало пристан. За по-малко от час пресичаме целия полуостров. Пътеката е с минимален наклон и ни води сред опияняващите горски пейзажи на Приморска Странджа. Гората оредява, а пред нас грейват скалистите брегове около Маслен нос. Очарованието на най-източната точка на Странджа е резултат от мощна вулканична дейност. Бушуващите вълни са дорисували пейзажа с опасни и стръмни фиордови образувания.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Какви потайности крие „Дяволската пътека” край Борино

Стигаме до мястото, от където се разкрива най-добрата панорама към носа. Около самия фар няма как да се стигне, тъй като районът е военен обект със специален достъп. Идва време и за кратка почивка. Гората в тази част на Черноморието е почти до брега и лесно можем да намерим прохладни местенца с дебела сянка. Колкото и кратък да е този преход, жегата уморява, а вода по пътя няма.

Обратно на кея в Приморско лесно намираме лодка, с която да усетим великолепието на Маслен нос откъм морето. Освен, че са потопили десетки кораби, божествените скални брегове разказват древни предания. Вярва се, че някъде тук е заровено имането на Вълчан войвода.

„Дотам и обратно”: Девствената природа и светилищата на Странджа

Обиколката около Маслен нос позволява да видим необикновените форми на скалния сфинкс и дракона, легнал с глава към морето. А от северната страна на носа се крие легендарната Тюленова пещера. Говори се, че преди десетилетия тук наистина е имало тюлени, но днес е просто любимо място за гмуркане и любопитна дестинация за разходка по вода. И вероятно защото е трудно достъпна, пещерата е обвита в мистерии и легенди. Като оставим обаче това настрана, тази вкопана в скалите дупка е истинско природно съкровище.

Разходката от Бегликташ по пътя на римляните до Маслен нос отнема по-малко от час в едната посока. Всеки, докоснал се до непристъпните скали обаче, ще поиска да обиколи района и да насити сетивата си с неземни природни красоти. До Маслен нос с лодка се плава по-малко от половин час.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook