26-те се надяват до края на френското председателство да започне процесът по преговори

Срещата на върха в Брюксел Европейски съюз - Западни балкани не донесе особен напредък по въпроса за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Много емоции и надежда имаше в Брюксел около разблокирането интеграционния процес за Западните Балкани. Европейските лидери все пак изразиха увереност, че до часове България ще вдигне ветото. 26-те се надяват до края на френското председателство да започне процесът по преговори.

„Истината е, че Северна Македония свърши историческа работа със смелостта на някои от ръководителите ѝ, като Зоран Заев, които поеха риска да променят конституцията и името на страната. Със закъснение, една друга страна реагира и поиска промени. Не можем да се правим, че това не съществува”, посочи Еманюел Макрон.

Френският президент прояви разбиране и за последните събития в България. „Това е и резултат от политическата криза и не можем да се правим, че това не е така. Искам да поздравя политическата ангажираност и смелостта на министър-председателя Кирил Петков, който направи всичко възможно и сме близо до споразумение. Очакваме през следващите часове вот в българския парламент и разчитам на всички партии в него. Разчитаме и на българския президент”, уточни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.