Банкерът оцени икономическата политика на правителството като на останалите досега

"Еврозоната е геополитическа котва, която ще ни държи в ЕС и НАТО." Това каза в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS банкерът Левон Хампарцумян.

Според него процесът за присъединяване към еврото е по-важен от самия акт на присъединяване. "Защото левът е вързан за еврото от 25 години.” По думите на банкера за икономически активните българи нищо няма да се промени при присъединяването към еврозоната. Тя ще създаде преимущества за бизнеси, за стабилността и за репутацията на страната.

Той даде оценка на правителството  в икономически план като на останалите правителства. „Бих казал нито по-добра, нито по-лоша, отколкото това, което е правено досега.”

Помощта с 25 стотинки на литър гориво нарече "наивна мярка". А за увеличението на пенсиите прогнозира, че тъй като пенсионерите не спестяват, парите бързо ще се завъртят и ще се върнат в държавата.

„Една година с дефицит в турбулентни икономически и геополитически моменти не е краят на света, въпросът е това да не стане трайна тенденция да правим дефицитни бюджети един след друг, един след друг,” предупреди Хампарцумян за парите на държавата. 

Ситуацията у нас в политически план той коментира с репликата: „Много вероятно е основната  линия на разделение да не бъде икономиката и корупцията, а Европа-НАТО и Евразия-Киргистан.”

"Дошло е време да вземем позиции като държава, същото да направят и политиците," категоричен бе банкерът. "Ние принадлежим към ЕС и НАТО – и двата са най-силните съюзи в света с най-богатите и най-развитите държави. Позиционирането ни като предсказуем и устойчив партньор е ключово в решенията, които ще бъдат взети за инвестиции в България," допълни Левон Хампарцумян.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.