Това са основните новини от срещата на върхав Испания

НАТО покани две нови страни членки и увеличи общия бюджет на организацията. Това са основните новини от срещата на върха в Мадрид.

Някои от по-богатите и влиятелни страни, като Германия и Великобритания, обявиха, че модернизират въоръжението си и засилват боеспособността на армиите.                   

Големите държави в НАТО ще отделят повече пари за оръжие. Това се налага, защото времената се промениха, казват участниците.

"Всички на заседателната маса се съгласиха, че се налага да харчат повече за отбрана. За нас това означава да надхвърлим тези 2% от брутния вътрешен продукт, които бяха поставени като цел преди 10 години. Тогава времената бяха други", каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън. 

Ердоган: Подписването на меморандума с Швеция и Финландия за НАТО е дипломатическа победа за Турция

Британците бяха много активни на срещата в Мадрид. Лондон обяви, че изпращат още военна помощ в Украйна, на стойност 1 милиард лири. Премиерът отново каза, че целта на съюзниците на Киев трябва да бъде да се избегне неизгоден мир и да бъде нанесено поражение на окупаторите на бойното поле.

“Ние вярваме, че украинците са способни да отблъснат руснаците. Да ги върнат на позициите им от преди 24-ти февруари", каза още Джонсън. 

Британците казаха още, че обучават украински войници в Южна Англия, за да могат да ползват по-сложни системи за залпов артилерийски огън.

Без руски консулства у нас: Какво следва

Новите членки на НАТО- Швеция и Финландия, формално ще бъдат приети във вторник. НАТО казаха, че са чули коментарите на Владимир Путин, но присъединяването на скандинавците е станало факт точно заради действията на руския президент. 

"Фактът, че тези две страни, въпреки историята и традицията им, решиха да се присъединят, е много силно послание към Русия. То потвърждава, че решението на Путин да нахлуе в Украйна е сериозна стратегическа грешка", заяви френският президент еманюел Макрон. 

Гаджев: Нито една страна в НАТО няма намерение да напада Русия

Освен Русия, Китай критикува решенията в Мадрид. Новата стратегия на НАТО сочи Китай като опасен съперник. От Пекин казаха, че стратегията е пълна с говорене от времето на Студената война. Нормалното военно развитие на Китай се представя като милитаризация, а реномето на страната ни целенасочено се атакува, настояват китайците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.