Ще се провали ли туристическият сезон?

Драстично скочиха случаите на коронавирус в Гърция. В южната ни съседка отчитат по 20 000 заразени на ден, а това веднага поражда два важни въпроса – ще стигне ли вълната до нас и ще попречи ли COVID-19 на туристическия сезон в Гърция, в който много активен участник е българският турист.

Увеличените нива на заболеваемост в Гърция сякаш не притесняват хотелиери, ресторантьори и туристи. На този етап маските са задължителни за носене само в градския транспорт и на фериботите, макар наша проверка да показа, че това не се спазва на 100%.

Островите в момента са сред най-засегнатите от COVID вълната, но въпреки това в Кавала притеснения няма. Не се вижда и кой знае каква стриктност при спазването на действащите мерки.  

Д-р Илиев: Омикрон ВА.5 е много заразен, протича сравнително тежко

Срещаме се с таксиметровия шофьор Христос. Той ни увери, че маските са задължителни в неговата професия.

„Много добре се чувствам с маската, въобще не ми пречи, свикнал съм. Мисля, че е хубаво да я нося, защото в автомобила пространството е малко. Все пак трябва да се пазим, за да можем да се насладим след това на почивките и празниците”, споделя мъжът.  

С такси пристига и семейството на Акио от Япония. Той разказва, че в Гърция чувства такова спокойствие, че до момента по никакъв начин не е усетил тревога заради новата вълна.  

Че сезонът няма да се провали, силно се надява Феи, която работи в ресторант.

„Допреди около месец маските бяха задължителни навсякъде. Сега вече не е нужно да се носят, единствено на корабите има такова изискване”, допълва тя.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.