При нападението бяха убити шестима

Задържаха заподозрения за стрелбата в Чикаго. При нападението в „Хайлънд парк” бяха убити шестима души, а 40 са ранени. Робърт Кримо е заловен в автомобила си след интензивно няколко часово преследване. Той е задържан без да окаже съпротива. 

Стрелба на парада за 4 юли в Чикаго, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Кримо е рапър, а в клиповете си драматизира стрелба в училища и показва как той стреля по хора онлайн. 22-годишният Кримо бил безработен от две години. Живеел с чичо си и баща си в наследствена къща в района. Привърженик е на бившия президент Доналд Тръмп и е последовател на движението MAGA.

В предградието „Хайланд парк”, което е на 40 км от Чикаго, живеят много българи. Един от тях е Владимир, който познава заподозрения младеж и неговото семейство.

„9 години сме съседи. Ужасно е. Беше нормален тийнейджър, не се е виждало да проявява насилие”, заяви Владимир Транколов.

Стрелбата в Чикаго е станала в предградие с много българи (ВИДЕО)

Робърт Кримо откри огън по време на вчерашния парад по случай 4-ти юли. Очевидци казват, че са чули между 30 и 50 изстрела.

„Началото на парада беше отминало и тогава идваха по-отворените платформи. След това всички чухме гърмежи. И мисля, че всички просто си помислиха, че нещо от надуваемите неща на парада се спука”, разказва Лари Блум.

„Всички помислиха, че са фойерверки, а аз си помислих, че става нещо нередно. Сграбчих баща ми и започнахме да бягаме”, разказва Зоуи Павелчак.

Според властите нападателят е стрелял от покрива на висока сграда.

„Оръжието е било разположено на покрива на близка бизнес сграда, която идентифицирахме”, каза Крис О'Нийл, полицейски департамент на „Хайленд парк”.

Според полицията стрелецът се е качил по неохранявана стълба и вероятно е действал сам. Той е стрелял напосоки и без цел срещу тълпата с пушка. Убити са родители и дядо пред децата им.

„В този ден дойдохме заедно, за да празнуване, но вместо това оплакваме жертвите. Трагична загуба на животи”, каза Нанси Ротъринг, кмет на „Хайленд парк”.

Заподозреният е в ареста, като експерти ще преценяват психическото му състояние.

Репортер: Галина Петрова, BG VOICE

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.