Повод е френското предложение за уреждане на спора между Северна Македония и България

Ескалация на напрежението в четвъртия ден на протестите в Скопие. Повод за демонстрацията е френското предложение за уреждане на спора между Северна Македония и България. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Голяма група от протестиращи, скандиращи „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“ и „Бугар Османи“ премина по моста на река Вардар и продължи към сградата на Министерството на външните работи. Там те хвърляха по нея пиратки, яйца и бутилки. В следствие на това беше счупено стъклото на вратата на сградата. След това шествието се отправи към парламента.

Протестиращите хвърляха димки и пиратки по сградата, както и по полицаите около нея. Младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон с щитове. Силите на реда се групираха пред вратата на парламента и успяха да изтласкат групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

Ковачевски: Парламентът ще реши за френското предложение

Към полицията бяха хвърляни камъни, изкъртени кошчета за боклук, пътни знаци и дори копие. Кордонът успя да изтласка и раздели групата на улицата пред парламента, а след това и през нея. Най-малко 7 полицаи бяха ранени и изведени от колегите си извън кордона. Има и няколко арестувани. 

Малко по-късно парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите бяха разделени на две групи и изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента.  

По улиците на Скопие има бронирана техника, специални части на полицията, както и военни.

По-рано днес в Скопие пристигна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, за да участва в заседание на македонското правителство. Недоволните от френското предложение посрещнаха депутатите в парламента с палатков лагер.

„Искате да ви намразим. Това искате да направите. Оставете ни да си живеем, ние сме си македонци и нищо друго”, каза пред NOVA един от протестиращите.

„Аз те уважавам. Ти си българин, аз съм македонец. Не преговарям с никого за това.  Цялата ваша история е фалшификат. Всичко във вашите исторически книги и учебници е лъжа. Това, което България прави, само ни разделя, нищо повече. Тъжно е”, коментира друг от протестиращите.

Вече четвърти ден македонците излизат на площада, за да кажат „не" на европейския документ за започване на преговорите.

„Македонският народ се събра вчера и изпрати ясна позиция към властта. Те са избрани от народа, за да му служат. Докато служат на народа, трябва да слушат гласа му. И ще отхвърлят предложението”, заяви протестиращ.

Заради ескалацията на напрежението в западната ни съседка през последните дни на посещение в страната дойде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

„Нека ви кажа честно, като приятел, имате историческа възможност. Никога не сте били толкова близо, имате исторически шанс да кажете „да”, за да започнете преговори. Да кажете „да” на нашите деца”, каза той.

Шарл Мишел на посещение в Скопие

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че парламентът ще реши дали Република Северна Македония ще започне преговорите за членство в Европейския съюз.

„Двустранният протокол с Република България, както и всички документи, които досега са дадени, и още някои, които предстои да бъдат дадени, ще бъдат изпратени в Народното събрание на РСМ. В парламента са събрани представители на всички политически партии. На Народното събрание е задачата да реши дали ще можем да започнем преговорите и как да ги започнем. Депутатите трябва да дадат решението на правителството”, посочи той.

Според него това може да случи, когато приключат политическите консултации.

Ескалация на протестите в Скопие срещу френското предложение

Междувременно премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако Северна Македония не хареса и откаже френското предложение, то на Албания ще бъде позволено сама да продължи пътя си към членство в ЕС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА