Това е вторият голям празник за тях след Рамазан

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам - един от двата големи ислямски празника. И днес джамиите в страната се оказаха препълнени и тесни за всички, дошли за сутрешната молитва. В Хасково голяма част от поклонниците останаха на улицата. След като се приберат вкъщи мюсюлманите посрещат гости и искат прошка. Празникът е символ на милосърдието. Традицията повелява младите да поискат прошка от възрастните. Курбан Байрамът продължава до 12 юли. Президентът Румен Радев също поздрави мюсюлманите с празника.

Държавният глава отправя благопожелания за здраве, мир и разбирателство и изразява убеденост, че дните на големия празник отново ще са основание за проява на доброта, състрадание и солидарност с всички нуждаещи се от подкрепа, съобщиха от Президенството.

Радев отбелязва и че Курбан Байрам е повод за следване на традиционните за българския народ религиозна толерантност, разбирателство и уважение. Празникът е и източник на споделена радост от неговото отбелязване с близки, приятели и съседи, посочва още държавният глава в своето поздравление към мюсюлманската общност.

Повече по телата гледайте във видеоматериалите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.