"Липсва държавна стратегия за опазването на културнтоо наследство", подчерта директорът на НИНКН

Около 400 образци на културното ни наследство изчезват всяка година, За това предупреждават от Националния институт за недвижимо културно наследство. Сред причините от института изтъкват намаления състав, с който работи, както и липсата на държавна стратегия. Настояват и за промени в Закона за културното наследство. 

Една от къщите на бул. “Скобелев” не е защитена по Закона за културното наследство. А заради инвестиционни намерения къщи като нея често биват разрушавани. Причините – ограничените възможности на института и липса на държавна стратегия за опазване на културното наследство.

„Красотата на Хърватия“ - фотоизложба в центъра на столицата

“Очевидно, че някой има интерес. Въпросът е държавата дали има интерес да запази тези сгради и общината”, казва арх. Петър Петров, директор на НИНКН

Едва 480 от близо 40 000 недвижими културни ценности в България са защитени от закона. За останалите няма ограничения в това какво може да се прави на територията на тези сгради. Една от тях е вятърната мелница в Несебър - паметник на културата, обградена обаче от новостроящ се хотел.

Вилнюс – „дом” на холивудски продукции с независима република в центъра (ВИДЕО)

Украйна обяви победа във войната за борша

“Тук не са го съборили, оградили са го. Но при всички тези случаи държавата и общината нямат възможност да отчуждят тази сграда и да извършат процедурите по нейното укрепване и реставриране”, обясни архитектът. 

За целта – нужда е промяна в Закона за културното наследство, категорични са експертите. Инспекторатът по опазване на културното наследство – органът, който следи за нарушенията, е с ограничени функции. За да бъде поставена глоба на нарушител е нужно деянието да бъде доказано три пъти за една година. “Самата процедура по съставяне на комисии е толкова бавна, че не може да се случи за една година”, каза архитект Петров. 

Как опазваме и представяме националното ни културно наследство

“Те констатиран съответното нарушение, но фактически степента на глоба зависи от ДНСК”, обясни арх. Борисов Абаджиев,  дир. Дирекция териториална защита и мониторинг. 

В Германия глобите варират между 200 и 500 хил. евро. От института настояват за спешна актуализация на списъка на недвижимото културно наследство. Актуализация обаче Министерството на културата направи на възнагражденията на заетите в института – с 30% от 1 юли. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.