Очаква се в сряда главният държавен здравен инспектор да съобщи дали ще препоръча затягане на мерките

Здравните власти връщат безплатните COVD тестове с направление от личния лекар. Целта е да се разкрие по-реално картината на заболеваемостта през новата лятна вълна на пандемията. Според математици, случаите са в пъти повече от официално регистрираните и тепърва ще се покачват. Очаква се утре главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да съобщи дали ще препоръча затягане на мерките.

А пред ваксинационните пунктове вече има опашки от хора, желаещи четвърта доза.

10 станаха вече областите в „жълто” на картата - с над 100 заразени на 100 000 души. А в София-град заразените вече са над 200 на 100 000.

След отпадането на извънредната епидемична обстановка на 1 април личните лекари нямаха право да издават направления за безплатни тестове, което по думите им доведе до сериозен спад на желаещите да се изследват. Днес обаче здравните власти предложиха връщане на процедурата, но този път за сметка на Здравната каса ще са само бързите антигенни тестове, не и PCR-те.  

Лични лекари се надяват до дни да имат възможност да започнат отново да назначават безплатни тестове. А също и процедурата при антгенните изследвания да е като тази за PCR.

„Дано по-бързо успее да се организира и ние да имаме тази възможност да го правим, както го правихме последната една година. Да го правим дори дистанционно, ако пациентът ни се обади по телефона, че има симптоми за COVID”, заяви д-р Румен Алексов, личен лекар.  

В мотивите за предложението от здравното министерство посочват, че ранното доказване на заразените и тяхното карантиниране ще доведе до значително забавяне на разпространението на COVID-19. А то, според математици, е достигнало до около 7 000 нови заразени на ден.

„Мисля, че този месец болните от скритите числа ще се вдигнат поне до 15 000-20 000. А иначе официално регистрирани ще бъдат пак около 2000-3000 случая”, заяви проф. Огнян Кунчев.

Сега е моментът за връщане на някои ограничения, смята бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

„Поне елементарните мерки за предпазване бихме могли да ги въведем, за да не стигаме до крайности. Малко по-полегата да е кривата на катерене нагоре, защото ако изтървем началото, пикът ще е по-висок и по-страшен и ще се наложат по-строги ограничителни мерки”, заяви д-р Виткова.

А след месеци на нулев интерес, пред имунизационните кабинети отново се появиха опашки за ваксини. Само вчера в Пловдив са поставени близо 200 бустер дози, опашки има и днес.

Интересът към поставянето на първите две дози обаче остава слаб, отчитат специалистите. Желаещите да се предпазят от инфекцията са предимно възрастни хора.

„Страхуват се. Прекарали са вируса тежко. По-скоро е някакво спокойствие за това, че хората, които са ваксинирани карат по-леко вируса”, заяви д-р Милена Панайотова.

Вирусолози съветват да не се отлага имунизацията с 4-та доза при рисковите групи.

„Доста хора се опитват да изчакат да се появят актуализирани ваксини. Но няма как да знаем дали ще са по-добри от настоящите. Няма как да сме сигурни, че вирусът, с който ще бъдат актуализирани ще е актуален след няколко месеца”, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог.

Вчера Европейската агенция по лекарствата препоръча поставянето на втора бустер доза за всички хора над 60 години.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.