Коментар по темата в „Пресечна точка” направиха Любка Маринова, Никола Янков и Даниел Киряков

Едно от пет домакинства е направило плащания от джоба си, които надвишават капацитета му за разходи за здравеопазване с поне 40 на 100. Данните са на СЗО за 2018 г. Според доклада на организацията големите суми, които пациентите са принудени да доплащат, ограничават достъпа на населението до здравеопазване. Т.нар. „катастрофални разходи” нарастват и засягат най-бедните домакинства, възрастните и хората в селските райони.

Докладът отбелязва, че в България плащанията от джоба представляват 39 на сто от разходите за здравеопазване през 2019 г., което е далеч над средното за ЕС, където процентът е 21.

Предприема ли страната ни стъпки, за да реши този проблем и видим ли е той от законодателната власт и институциите, които взимат решения – по тази тема коментираха гостите на „Пресечна точка” експертът по пътна безопасност Любка Маринова, експертът по комуникации Даниел Киряков и финансистът и предприемач Никола Янков.

Ще останат ли на улицата украинците, ако им вземат хотелите? (ВИДЕО)

„Има технократски решения и такива, които биха били от полза на хората – изсветляване на плащанията, демонополизация на НЗОК, малко по-голяма рестрикция в отношенията с болниците и ефективност в здравеопазването”, каза Киряков.

Той посочи, че превенцията също играе важна роля. „Докато стигнем до болницата, ние като граждани и данъкоплатци можем да се фокусираме върху начина ни на живот, профилактичните прегледи и да не чакаме всеки път държавата”, смята експертът по комуникации.

Никола Янков пък отбеляза, че недофинансирането на здравната система у нас е проблем от десетилетия.

„Има само един отговор на това и той е либерализация на здравноосигурителния модел – когато основната тежест за плащанията на здравните разходи на българина се изнасят към частния застрахователен сектор и не лежат на бюджета. На бюджета трябва да остане само базов здравен пакет, който да е бюджетно финансиран”, каза той.

Колко трябва да е минималната работа заплата у нас? (ВИДЕО)

Експертът по пътна безопасност Любка Маринова сподели, че редовно прави профилактични прегледи, заплаща си редовно здравните вноски, но въпреки това всеки път доплаща за нещо, което не е включено в пакета, който й се полага.

„Трябва или да се увеличат здравните вноски, което ще разбие някои хора, които така или иначе нямат, или да се преразгледа бюджетът на НЗОК, защото за здравеопазване се отделят немалко пари”, коментира тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.