Преформатираме дълговете от доставчици към принципала, каза прокурист на лечебното заведение

"Дълговете в "Александровска болница" са се натрупвали постепенно. Започват през 2013 г. и към средата на миналата година, преди встъпването в длъжност на новото ръководство, достигат до 42 млн. лева". Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Владимир Георгиев, прокурист в лечебното заведние. Поводът е одбреният от кабинета заем от 35 млн. лева за него, с които трябва да се погасят натрупаните задължения.

Парите бяха отпуснати с постановление на МС към здравното министерство, а след това  - и към болницата.

"В момента дълговете са стопирани на същото ниво, но 40 млн. лева са просрочени към доставчици. Това  е голяма сума за нашата болница, не можем да я покрием със собствени сили и затова се наложи да поискаме помощ от държавата", обясни прокуристът.

Проф. Ангелов: Ще покажа доказателства за действащ директор на болница с нарушения в обществените поръчки

По думите му има два варианта за покриване на разликата от 5 млн. лева, която се получава между дълговете и получените от държавата пари -  или със собствени средства, или с кредит от Българската банка за развитие, с която водят разговори.

От 2013 г. насам има различни директори. "Най-дълго болницата е управлявал д-р Костадин Ангелов", посочи Георгиев. От няколко месеца той води словесни престрелки с болницата и твърди, че в момента тя може да изпадне в още дългове и има загуби от над 6 млн. лева.

„В момента дълговете са налице - 42 млн. или 40 млн. просрочени към доставчици. Ние просто ги преформатираме към дълг към принципала при нормални условия, при нормална лихва и при нормални нива на изплащане. Така се получава възможността за болницата да излезе от тази ситуация и да мине към нов бизнес модел”, подчерта Владимир Георгиев.

Предаването потърси за коментар проф. Костадин Ангелов, но засега няма отговор за участие в ефира ни.

Репортер: Ирена Рашева

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.