Доц. Антон Тонев очаква подкрепа от всички при гласуването

В НС е внесено предложение за промяна в Закона за животоподдържащите лекарства, в който имаше пропуски за деца с онкологични и редки заболявания. Това обяви от ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS председателят на здравната комисия в НС доц. Антон Тонев: "Организираме извънредна комисия във вторник другата седмица, за да може да спазим сроковете за обществено обсъждане на нашето предложение, с идея в сряда или в четвъртък на две гласувания в едно заседание тази промяна да мине, тъй като е кратка", посочи той.

Депутатът не очаква дискусия или "ожесточен дебат", а по думите му промените са събрали подкрепа от всички политически сили. 

Защо болни деца останаха без безплатни лекарства

Информацията за проблема е достигнала до здравна комисия преди 10-тина дни, а промяната на законите не може да става по спешен начин, подчерта още Тонев. "Ние в колаборация с МЗ изготвихме промяна, която премина през всички предварителни подготовки и бе входирана в НС вчера късно следобед", посочи той.

Обмисля се и как ще бъде извършено заплащането във времето, в което не е имало действащ закон, увери доц. Антон Тонев.

"Такива казуси се решават, когато се стигне до крайности. Трябва ли да се стигне до там да се ангажират медии, да се ангажират институции"? - попита омбудсманът Диана Ковачева, научавайки в ефир вестта за внесените промени, с които лично се ангажира. Тя е категорична, че трябва да се разработят устойчиви политики за общественото здраве, за да не се стига до подобни ситуации. 

"Ако децата не могат да ползват тези лекарства, те не могат да оцелеят. Тук не става въпрос за каприз. В момента е период, в който родителите няма откъде да намерят пари. А както стана ясно, става въпрос за хиляди левове", коментира Ковачева.

Днес омбудсманът внася препоръка до Здравната каса и до МЗ да включат към касата и болните, които се нуждаят от поставяне на скъпоструващи лещи при операция на очи.

Днес Диана Ковачева е в НС, тъй като депутатите трябва да гласуват доклада ѝ за миналата година. През 2021 над 65 хил. души са се обрнали ъм нея за подкрепа.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.