Целта е бърза диагностика и адекватно лечение на малчуганите

Лекари от педиатрични клиники в Цюрих и Краков обучиха родни уролози как да разпознаят някои от по-редките заболявания на пикочния мехур. Целта е бърза диагностика и адекватно лечение на малчуганите.

Екипът специалисти проследява 7-годишно момиченце от Варна. То страда от неврогенен пикочен мехур или нощно напикаване.  Според д-р Мая Хорст от детска болница в Цюрих не се знае колко пациенти у нас имат заболявания на пикочните пътища. Често те са невидими преди да се усложнят. Важно детето от малко да бъде преглеждано и да се третира пикочния мехур. Ако се губи урина и се чувства неразположение, това е симптом", разкри тя. 

Българските уролози споделят, че имат пациенти, които почти до пубертета си остават нелекувани. "Не говоря за сгрешени диагнози, по-скоро за неправилен подбор на терапията", сподели урологът д-р Симеон Андреев. А по думите на доц. д-р Януш Сулиславски проследяването е важно, тъй като детето расте до 18-годишна възраст.  "Всичко се променя и може да се промени. Затова е важно да се знае навреме дали е нужна промяна в лечението", обясни той.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.