Това стана ясно по време на отчет за работата на вътрешното министерство за последните 7 месеца

Бойко Рашков направи отчет на свършеното от МВР. По данни на различните структури, подчинени на силовия министър, престъпността като цяло намалява, а  разкриваемостта расте. В едно отношение обаче от Вътрешното министерство признават, че са претърпели провал. Политически натиск за реформа в МВР и крах на намерението да бъде намалена максималната скорост по магистралите. Това са грешките, които Рашков отчете като допуснати през 7-те месеца, откакто е на поста.

За първи път в България се е провело разследване срещу експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като Рашков е встъпил в длъжност като министър на вътрешните работи, заяви самият той. 

“По това време миналата година служебният кабинет имаше като основна задача да осигури честно провеждане на изборите на 11 юли. Тази задача беше на преден план и на изборите през ноември. През 2021 г. успешно се противопостави на купуването и продаването на гласове. Това беше станало практика на партии като ГЕРБ и ДПС”, заяви министърът в оставка. 

“С чест мога да кажа, че ръководих министерството, докато тези разследвания се водеха активно. Надявам се в близко време да стане публично известно у кого са попаднали тези средства за пътна инфраструктура, които се разнасяха от банки в чували”, допълни той и поясни, че има информация, че част от тях за изнесени към Близкия Изток. “Надявам се, че в близко време подчинената на главният прокурор Иван Гешев Национална следствена служба ще приключи разследването по тази тема и ще каже последната си дума за някои министри, които не са безучастни към това, за което говоря”, каза още той. 

 

 

Рашков категорично заяви, че акцията срещу пияни и дрогирани шофьори, която се провежда в цялата страна, има обявено начало, но няма край, “защото така ще функционира МВР оттук нататък”. Катастрофите със загинали били с близо 12% повече.

Бойко Рашков отчете като успех увеличението на заплатите на служителите в системата с 20%. По думите му такова увеличение досега не е имало и отбеляза, че за целта са осигурени 185 млн. лв. Също така с актуализацията на бюджета е осигурено увеличение на парите за облекло от 400 на 800 лева.

"За около половин година успяхме да постигнем много и се надявам това да бъде оценено от всеки служител на МВР.  Убеден съм, че всеки от тях ще започне да изпълнява още по-добре служебните си задължения", коментира министърът в оставка.

 

 

По линия на миграцията Рашков каза, че в момента няма сериозни проблеми във връзка с мигранти, проникнали в нашата страна, което се е случило благодарение на организационни действия и политически решения.

Регистрираните криминални престъпления за 2022 г. намаляват с 2%, като нивото на разкриваемост е нараснало с почти 5 пункта, като процентите разкрити престъпления са 47%, заяви Станимир Станев, заместник- главеният секретар на МВР, по време на отчета.

Задържаха двама за убийство с брадва в Благоевградско

“Увеличение бележи и в разкритите убийства – 97% от случаите са разкрити”, коментира още Станев и добави, че престъпленията в домашни условия спрямо миналата година са намалели с 1,7%. Икономическите престъпления също бележат намаление с 13,8%, а нивата на разкриваемост нарастват с 24,6%, обявява още той.

По повод организираната престъпност заместник-главният секретар уточни, че има повишение на ефективността на борбата с организираната престъпност, като са проведени 114 специализирани полицейски операции, от които с 13 чужди партньорски служби, пресечена е дейността на 42 организирани престъпни групи, приключени са 259 досъдебни производства, от които 46 с мнение за съд, а повдигнатите обвинения са на 178 лица, замесени с организирана престъпност.

КАТ: 52 шофьори зад волана след употреба на алкохол само за 24 часа

Станимир Станев коментира и борбата с контрабандата и разпространението на наркотични вещества. “От МВР самостоятелно и с агенция “Митници”(АМ) са иззети 201,5 кг. хероин 5,1 кг. кокаин, 403,8 кг. канабис и др. за шестмесечната работа на МВР”.

За ден: МВР установи 43 шофьори, употребили алкохол и 14 - наркотици

От министерството отчитат и ръст на тежките ПТП с 13,7%, на загиналите с 12% и на ранените с 13,9% спрямо същия период за 2021г. Спрямо миграционния натиск и граничния контрол с 3,8% са нараснали опитите за влизане в страната от граждани от трети страни, но с 67,6% се увеличават задържаните на вход граждани спрямо 2021г., а процентът за задържаните хора на изход нараства с над 3,5 пъти. Установени са 5 090 незаконно пребиваващи във вътрешността на страната, като за 2021 г. цифрата е 1504.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.