От днес той отново е възстановен като член на Националния съвет на левицата

От днес Софийският градски съд е вписал Калоян Паргов, заедно с Кирил Добрев, като членове на Националния съвет на БСП. Това обяви лично Паргов в „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той уточни, че оттук нататък може да се кандидатира за каквито пожелае партийни постове, стига това да е желано от хората.

Възстановеният член на НС на БСП обясни, че не се връщат, за да саботират партията или за да отмъщават. „Ние се връщаме да допринесем, да дадем своя принос с опита и знанията си, за да извлече БСП максимума от тези избори”, обясни той. И подчерта, че до 2 октомври левицата не трябва да има конгрес.

По думите му в момента битката е за доверието на хората. Той отчете социалните постижения на БСП в кабинета „Петков”. „Те наистина са немалко. Въпросът е как хората ще оценят това на предстоящите избори. Това е матурата, която трябва да вземем”, обясни членът на НС на БСП. И се надява „матурата” да бъде взета с висока оценка, която да донесе на левицата по-добро представителство.

Коментарът на Паргов за служебния кабинет

Според него в служебния кабинет има хора с различен опит, включително и с различно политическо представителство -  десни, центристи и леви. „Президентът винаги се е стремял в своите служебни кабинети да олицетворява тази пъстрота на политическата система. Да не е нито десен, нито ляв”, обясни Паргов. 

На база информация, която има, той посочи, че при съставянето на кабинета държавният глава не се е допитвал до нито една политическа централа. За министрите, част от левицата, уточни: „Те не представляват БСП там, те са част от БСП, но това, че някой е част от една организация, не означава, че е крепостен селянин”, е неговото мнение.

Паргов подчерта, че в служебния кабинет ключова роля ще играе вътрешният министър, както и останалите, натоварени  с пряката организация на изборния процес. „Иван Демерджиев беше избор на Радев за зам.-министър на правосъдието. Той наследи Янаки Стоилов на поста правосъден министър. Неговото име се спрягаше и за МВР. Тоест, този човек има отношение към правораздавателния ресор, включително и силовия - МВР”, отбеляза той.

Относно главния секретар на президента - Димитър Стоянов, който ще заеме поста на военен министър в служебния кабинет, Паргов подчерта: „Той е една от силните фигури в президентската институция. Считам, че такъв човек би се справил за два месеца начело на Военното министерство със своята биография. Но това не значи, че ще обърне някакъв курс”, посочи Паргов.

Той изрази позиция, че проблемът с газовите доставки трябва да бъде решен до началото на есента. „Трябва да е ясно - този газов микс, който се очертава, откъде го взимаме и го покриваме на 100%. Очевидно в момента има недостиг и купуваме газ на по-високи цени. Това е недопустимо на фона на най-бедната държава”, добави Паргов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.