Това каза Валентин Николов в "Денят на живо"

Валентин Николов, който е бивш директор на Българския енергиен холдинг, както и на АЕЦ „Козлодуй”, каза в „Денят на живо с Наделина Анева”, че Русия изкуствено е завишила цената на газа още през миналата година.

„Те не напълниха хранилищата, започнаха да ограничават през зимния период количествата, които са за Европа, вдигнаха цената – изкуствено според мен”, каза Николов. Той прогнозира, че увеличението на цената на синьото гориво у нас няма да спре до исканите от „Булгаргаз” 60%.

КЕВР решава за цената на газа до 12 август

Според Николов газима, но тя няма откъде да влезе в страната ни. По думите му всички LNG терминали за регазификация са натоварени на 100%.

Той направи паралел между Кримската война и настоящата между Русия и Украйна. Тогава, казва той, страната ни е забогатяла много от износ на продоволствия, от железницата. „Същото се получава и 200 години по-късно. Но вместо да печелим като износител на електрическа енергия, като износител на зърно, дори на преработен петрол, ние направихме така, че да направим собствена криза”, каза бившият шеф на БЕХ. Той изрази съмнение, че е възможно да има план за фалирането и приватизацията на „Булгаргаз”.

Кабинетът „Петков" е закрил „Държавна петролна компания"

Според Николов няма как да се откажем от „Газпром” от 1 януари 2023 г., защото това би означавало, че ние пак ще купуваме от него синьо гориво, но то ще минава през посредници. По думите му няма как политически да преговаряме с Русия, преди да има мирно решение. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.