Тя коментира и напрежението между САЩ и Китай заради Тайван

Пред служебния кабинет има много заложени мини. Това смята Теодора Овчарова, съветник на министъра на външните работи.

„Надявам се правителството, избрано от Румен Радев, да се справи с поставените задачи. Ако проблемите не бъдат решени, те ще останат за българския народ. Знаете, че притесненията с доставките на газ са много сериозни. Трябва да се действа бързо и компетентно”, каза още тя.

Според нея по-ниската избирателна активност на последните избори се дължи на това, че избирателят вече няма доверие на политиците.

За напрежението в БСП:

„Абсолютно излишно е конфликтите вътре в партията да излизат публично. В крайна сметка обаче това винаги се случва. В случая тези членове на Националния съвет – Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, не са поискали разрешение да участват в служебния кабинет, както е процедурата. Предполагам, че има как да се оправдае и това. В крайна сметка имаме и човек като Янаки Стоилов с много сериозна биография, който все пак спази правилата и поиска разрешение от съвета да бъде служебен министър”, коментира Овчарова.

За напрежението между САЩ и Китай заради Тайван:

„България също подкрепя позицията за единен Китай. Нанси Пелоси направи това посещение, но е хубаво да имаме предвид, че САЩ също не признават Тайван като отделна държава. Получава се едни типични за САЩ противоречиви действия. На Балканите пък тлеят конфликти, които започват да се разгарят. Не само Сърбия и Косово, ами Босна и Херцеговина също. Ако може да извадим някакво заключение, то е , че западните елити са неспособни да намират тактически решения на тези проблеми”, поясни съветникът на министъра на външните работи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За ощеновини харесайте и страницата ни във Facebook.