Учените твърдят, че изменението на климата засилва риска от проливни дъждове в Япония

Срутени мостове и излезли от коритата си реки – това е картината след проливния дъжд, изсипал се над Северна Япония. 200 000 жители бяха призовани да се евакуират, тъй като има реална опасност от наводнения, предупредиха властите.

Телевизионни кадри показаха кална маса от изпочупени дървета, натрупана в планински жилищен район от проливните дъждове, които в някои райони счупиха рекорди.

Снимка: БГНЕС

Двама души са обявени за изчезнали, съобщи пред репортери говорителят на правителството Хироказу Мацуно. Властите предупредиха за повишен риск от свлачища. Обществената телевизия NHK съобщи, че са издадени препоръки за незадължителна евакуация на 200 000 жители в пет региона: Ниигата, Ямагата, Фукушима, Ишикава и Фукуи.

По телевизията можеха да се видят наводнени от преливаща река домове и кален път, достигащ височината на мост. В засегнатите райони бяха спрени някои от влаковете стрела Шинкансен.

Учените твърдят, че изменението на климата засилва риска от проливни дъждове в Япония и на други места, тъй като по-топлата атмосфера задържа повече вода.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС