Авторката е българка, която живее в Лос Анджелис

Влизайки през Морската гара във Варна, няма как да не ни направи впечатление арт проектът на Ели Жотева. Това е многопластова инсталация, която приковава погледа на минувачите. Някои от тях дори си правят селфи с нея.

"Много съм развълнувана! България е едно магическо и спокойно място. Родена съм в България и едни от най-хубавите ми спомени са в България. Когато се прибирам, винаги ми олеква. Може би затова си идвам толкова често - за да зареждам душата си", сподели Жотева в ефира на "Твоят ден" на NOVA NEWS. Стрийт артистката живее и работи в Лос Анджелис, но сега е тук за своя проект. 

Инсталацията е направена в колаборация с международен бранд, с който Ели Жотева споделя сходни ценности за многообразието на живота. Проектът представлява 17-метрова рисунка на стена, за която е използвана интересна боя.

"Тя реагира на слънчевата светлина и влажността, за да улови фините прахови частици във въздуха. Има и компонент за добавена реалност, с който 2 D елементите оживяват в телефоните на зрителите", обяснява Ели Жотева и показва как това се случва пред камерата ни.

По думите на артистката творбата ѝ създава усещане за спокойствие и медитация. "Смятам, че в забързаното ежедневие е важно да можем да притихнем и да се вслушаме в тази вековна свобода и магия на природата”, усмихва се българската от Лос Анджелис.

Как оживява морето може да гледате във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.