В бюджета има заложени пари за изтребителите, категорична бе тя

Според вицепрезидента на Атлантическия клуб и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се внасят „свръхдраматични страхове” относно американските изтребители F-16.

Припомняме, че последното заседание на правителството беше белязан от скандал. Този път не Слави Трифонов, а Корнелия Нинова изтегли министрите си. Поводът - левицата не иска да обсъжда офертата за закупуване на още 8 от американските изтребители F-16.

„Мисля, че тук влязохме в кампания много по-рано. Явно всеки е усещал, че се отива натам. Все още обаче тук се изискват още документални действия от нас”, коментира тя случилото се.

„Само 8 самолета не стигат. Трябват 16. Това е неизбежен следващ ход”, добави Поптодорова.

„В бюджета има заложени пари. Едно от първите намерения на служебния министър е вдигане с 2% на отделените пари за военен бюджет на България, което означава, че и служебното правителство ще върви по същата пътека. Тя е една. След като досега е имало за пенсии и има милиард и половина, както чухме, резерв в бюджета, във всички случаи при едно разумно разпределение на средствата ще може да се започне тази втора част от осигуряването на нашите ВВС”, категорична бе тя.

Елена Поптодорова коментира и посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. „Това за нея е логична стъпка”, смята бившият посланик на България в САЩ.

„Пелоси успя да си направи име на женска политическа икона. Тя е жената политик, в най-символичния смисъл, и всъщност тя отива при друг политик жена. Другото е, че тя никога няма да сведе глава пред заплахи, които идват от китайското комунистическо ръководство”, смята тя.

По думите й освен физическото й стъпване на острова, Пелоси не е направила нищо неправилно. „Тя в никакъв случай на пресече много фината линия на разделение на политиката, а именно - една страна-две системи”, каза още Поптодорова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.