Това обяви главен комисар Николай Николов

На територията на страната днес са бушували 74 пожара, 45 от тях продължават да са действащи. С тях се борят 450 пожарникари със 117 противопожарни автомобила, 42 полицаи, близо 100 горски служители и около 45 доброволци. Това обяви главен комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". “Проблемни пожари в момента са  тези в Хасково, Стара Загора и община Средец", обясни моментната обстановка комисар Николов. Пожарът в пазарджишкото село Елшица вече е загасен. „В старозагорското село Пъстрово контролираме ситуацията, няма опасност за населените места”, увери комисарят.

Проблемни остават горските пожари край хасковското село Брягово, където горят над 1000 дка борови насаждения и пасища, както и в Ямболско, край Елхово. Николов посочи, че бурният ураганен вятър в Югоизточна България е сериозен проблем за гасенето на огъня.

Комисар Николов поясни, че няма загинали, нито пострадали, а за случая с починал мъж от Росенец във вторник, той каза, че няма пряка връзка с пожарите. “Мъжът не е пряко загинал в пожара. Става дума за масиран инфаркт”, обясни още той.

Като предпоставки за пожарите комисарят изреди високите температури, сухото време и силния вятър. “Призовавам всички да са много внимателни. Особено в Югоизточна България. Да спрем работата по полето! Тук е изключително сухо и най-малката искра може да представлява огромна опасност за населените места”, призова той. 

По-рано днес е възникнал още един пожар. Той се намира край пещерското село Брягово. Според Николов АМ „Марица” няма да се затваря. 

Най-големият ресурс на пожарникари и противопожарна техника е насочен към Хасково, обяви следобед гл. комисар Николай Николов. „Сигурно около 40 автомобила, включително и от съседните Кърджали, Ямбол, Смолян. В  Стара Загора сме изпратили от Пловдив. Готови са колегите от София и по-спокойните градове в момента да се притекат на помощ. Организацията е на високо ниво”.

Попитан дали службата, която ръководи, се нуждае от допълнителна техника за справяне с бушуващите пожари у нас, Николов каза, че за следващите 10 години се планира инвестиция в модернизация на техниката и подобряване на битовите условия на служителите. Той подчерта, че най-скъпият ресурс, който притежават, е добре подготвените специалисти.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.