Делфинариумът, където се отглежда, става на 38 години

На 38-годишния си рожден ден Варненският делфинариум кръщава бебето тюленче, което се роди наскоро. То ще се казва Лия на името на баща си Лео. Все още посетителите няма да могат да виждат бебето, за да не бъде стресирано. То е отделено с майка си Бианка в самостоятелно помещение, а служителите полагат най-добрите грижи за тях.

За пръв път от години: В Делфинариума във Варна се роди тюленче (СНИМКИ)

За празника на Делфинариума в четвъртък е организирана забавна програма, викторина с награди и много сувенири за децата. 

Варненският делфинариум е открит на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150 – 160 метра от брега и дълбочина 3 – 6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна. 

В Делфинариума живеят пет делфина – 3 женски и 2 мъжки – Кимбо и Доли са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана, Бимбо и Флипър са родени тук. В него вече има и 3 тюлена.

Екипът на Делфинариум Варна си пожела нов дом за животните за кръглата годишнина след 2 години. Той се надява Община Варна да придвижи документите за разширението и модернизирането на сградата и басейните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.